Kahvimme tulee suoraan 14 viljelijäperheeltä Nonsoungin kylästä, Laosista

Arnoldsin yhteistyökumppani Slow Forest Coffee työskentelee suoraan pienviljelijöiden kanssa Nonsoungin kylässä Laosissa, tavoitteenaan parantaa viljelijöiden toimeentuloa sekä puuston ja luonnon monimuotoisuutta kahvitiloilla ja niiden ympäristössä. Toinen tavoitteemme on tietysti tarjota sinulle mahtavaa kahvia!

 

Katso, mistä kahvisi on kotoisin

Nonsoungin kylä sijaitsee Bolavenin ylängöllä, eteläisessä Laosissa. Luonnollinen kahvinviljely puiden varjossa on kyläläisille pitkä perinne. Tämä peltometsäviljelyksi kutsuttu tapa on kulkenut kyläläisten keskuudessa sukupolvilta toisille. Se tuottaa mahtavan makuista kahvia ja suojelee samalla alueen luonnon monimuotoisuutta!

Puiden varjossa viljely - mitä se on?

Niin sanottu metsäkahvi viittaa istutettujen tai luonnonpuiden varjossa viljeltyyn kahviin.


Istuttamalla puita ja muuta kasvillisuutta kahvipensaiden sekaan viljelmät kehittyvät ajan myötä luontaisia metsiä muistuttaviksi ympäristöiksi, houkutellen erilaisia hyönteisiä ja villieläimiä. Tällainen ympäristö on ekologisesti kestävämpi kuin nykyiset kahvimonokulttuurit ja tuottaa korkealaatuista kahvia. Tämä johtuu siitä, että se muistuttaa kahvin luontaista kasvuympäristöä.


Kahvipavut kypsyvät hitaasti puiden varjossa ilman kemiallisia lannoitteita tai torjunta- aineita, ja jokainen niistä poimitaan huolellisesti käsin.

Kuinka parannamme pienviljelijöiden elinkeinoja?

Arnolds ja Slow lähestyvät Nonsoungin pienviljelijöiden elinkeinoja kokonaisvaltaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että tiimimme suunnittelee kehitystoimenpiteet huolellisesti viljelijöiden kanssa paikan päällä Laosissa, jolloin teoillamme on oikeasti suora vaikutus. Arnolds lahjoittaa jokaisesta ostetusta kahvikilosta 80 senttiä kylän kehitystoimenpiteisiin. Pienviljelijät saavat satokauden tuotosta 40 % etukäteen, mikä tasapainottaa kahvinmyynnistä saatuja tuloja.

Case study: uusi koulu Nonsoungin kylään

Jokainen kahvikupillinen voi auttaa rakentamaan koulun uudelleen, antaa lapselle mahdollisuuden oppia ja vahvistaa koko yhteisöä. Rakensimme kumppanimme Slow’n kanssa uuden koulun Nonsoungin kylään kehitysyhteistyöhön lahjoitetuin varoin.

Nonsoungin pieni kahvinviljelijäyhteisö Laosissa on saanut uuden koulurakennuksen vanhan, huonokuntoisen tilalle. Vuonna 1997 rakennetusta koulusta puuttuivat perusmukavuudet, ja se oli oppilasmäärään nähden liian pieni.


Nonsoungin yhteisö päätti käyttää saadut varat koulun uudelleenrakentamiseen. Uusi rakennus on 2,5 kertaa vanhaa suurempi, ja siinä on kaksi luokkahuonetta, henkilökunnan tila, vessat sekä ulkoalue. Koulun joustava muotoilu, jossa on irrotettavat seinät, mahdollistaa tilojen käytön myös muuhun yhteisön toimintaan.

Kylän koulun opettaja Khanasa Sitthidet kertoo, että koulun uudelleenrakentaminen oli hieno kokemus koko yhteisölle. ”Uusi koulu innostaa lapsia opiskelemaan”, hän sanoo. ”He odottavat innolla paluuta kouluun ja matkaa kohti hyvää koulutusta.”


Hän muistelee, millaisia haasteita lapset kohtasivat aiemmin: ”Sadekaudella lapset joutuivat sietämään vuotavaa kattoa. Yksi huone jouduttiin jakamaan kolmeen luokkaan, jotta kaikki lapset mahtuisivat sisään.” Uuden koulun myötä tilanne on kuitenkin parantunut huomattavasti. ”Nyt meillä on kaksi luokkahuonetta, jotka tarjoavat lapsille paremman oppimisympäristön”, Sitthidet sanoo.

Paksongin alueen koulutuspalveluiden edustajan Bounlieb Keovangsan mukaan uusi koulu motivoi lapsia opiskelemaan ja tarjoaa heille asianmukaisen oppimispaikan. ”Koulu parantaa kylän mainetta ja hyvinvointia”, hän toteaa ja korostaa, että projekti on vahvistanut yhteisön yhteenkuuluvuuden tunnetta. ”Viljelijät ovat olleet ylpeitä voidessaan osallistua tähän hankkeeseen intohimonsa, kahvinviljelyn, kautta.”


Koulu avattiin virallisesti 2. syyskuuta 2024, ja se tarjoaa kylän lapsille entistä paremmat edellytykset oppia ja kehittyä.

Katso video projektista

Luontopositiivinen - mitä se tarkoittaa?


Slow on luontopositiivinen kahvialan toimija. Termi luontopositiivinen viittaa luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä.


Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Slow….


….sitoo kahviviljelmillään enemmän hiiltä kuin mitä tuotannon muissa vaiheissa vapautuu. Tämä tapahtuu luonnollisesti puiden sitoessa hiiltä.


….pyrkii kasvattamaan ja ylläpitämään luonnon monimuotoisuutta istuttamalla ja suojelemalla paikallisia puulajeja, jotka houkuttelevat hyönteisiä ja villieläimiä.


…minimoi kahvinkasvatuksen haitalliset ympäristövaikutukset varmistaakseen, että paikalliset ekosysteemit pysyvät terveinä ja elinvoimaisina.


…auttaa huonompiosaisia viljelijöitä pois köyhyydestä takaamalla heille riittävän, tasaisen toimeentulon. Slow tukee myös paikallisia kyläyhteisöjä ja on mukana kehitysprojekteissa.

Arnoldsin kahvilla on selkeät tavoitteet

Arnolds vastaa yhdessä Slow'n kanssa suoraan kahdeksaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteista.

Lue lisää YK:n kestävän kehityksen tavoitteista
Lue lisää Arnoldsin ja Slow’n kestävän kehityksen tavoitteista

Mikä tekee Arnoldsin kahvista ympäristöystävällistä?

Arnoldsin kahvi on kasvatettu metsässä peltometsäviljelyn keinoin. Kun kahvi kasvaa muun puuston lomassa, sen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin monokulttuuriviljelmillä. Puut sitovat suuren määrän hiiltä juuriinsa, runkoihinsa sekä maaperään. Peltometsäviljely tarjoaa suojan myös eläimille, linnuille ja hyönteisille.

Lue lisää peltometsäviljelystä

Arnoldsin kahvi

Michael de Renouard, Slow’n tanskalainen maailmanluokan paahtomestari, on kehittänyt Arnoldsin Nonsoungin pavuille omat paahtoprofiilit täydelliseksi kumppaniksi tuoreen donitsin tai vastapaahdetun bagelin kylkeen. Espresson erityisyys piilee suklaisissa ja pähkinäisissä vivahteissa; suodatinkahvissa korostuu täyteläinen, pehmeä ja vahva paahtoprofiili.